Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin, İkinci Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakereleri için Japonya’nın “Ukrayna’daki savaşa ilişkin tutumunun değişmesi gerektiği” değerlendirmesi gündemde. Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo-Moskova arasında karşılıklı müzakerelerin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları başlattığı Şubat 2022’de durduğunu bildirdi.
“Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, uluslararası düzeni temellerinden sarsan çirkin bir eylem” diyen Hayaşi, Putin’in, Japonya’ya yönelik ifadelerinin “tamamıyla kabul edilemez” olarak niteledi. Moskova’nın, müzakerelerin sürdürülmemesine yönelik Tokyo’yu suçlamasının “mantıksız” olduğunu kaydeden Hayaşi, Rusya ile “barış anlaşması imzalanması” politikasını sürdürdüklerini bildirdi.
OLASI KURİL ZİYARETİ
Hayaşi, Putin’in, Japonya’nın kuzey bölgesinde yer alan Güney Kuril Bölgesi’ni “Bir gün ziyaret etmekten çekinmeyeceği” değerlendirmesine yönelik, bu ziyaretin “Japonya’nın pozisyonuna ters düşeceğini” söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, St. Petersburg’da basın mensuplarına açıklamasında, Japonya ile İkinci Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakerelerini sürdürmesi için koşulların şu an mevcut olmadığını belirtmişti.
Tokyo’yu, “Ukrayna’ya verdiği destek sayesinde ikili ilişkileri bozmakla” suçlayan Putin, ülkesinin “diyaloğa girmeyi reddetmediğini” ancak Japonya’nın “Ukrayna’daki savaşa ilişkin tutumunu değiştirmesi gerektiğini” söylemişti.
KURİL SORUNU
Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda 1945’te, Rusya’yı Kamçatka Yarımadası’ndan Japonya’nın Hokkaido Bölgesi’ne uzanan ve Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi’ni birbirinden ayıran Kuril Adaları’nı ilhak etmişti.
İlhakın ardından Japonya tarafından da “Kuzey Bölgeleri” olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için yapılan görüşmelerde taraflar sonuca ulaşamamıştı.