10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası’nın, tasarrufların TL’ye döndürülmesi için kararlı bir tutum izlediğini belirterek, “8 Eylül tarihi itibariyle TL mevduatın ortalama faiz oranının yüzde 40 olduğu anlaşılıyor. Ancak yüzde 25’den başlayarak, yüzde 50’ye kadar uzanan bir aralık içinde, 4 farklı TL faizinin uygulamada bulunduğunu söyleyebiliriz. Eğer döviz bazlı KKM’de kalanlar ile TL bazlı KKM’de kalanlara da farklı oranlar uygulansaydı, bu sayı 5’e çıkacaktı. Her iki türde de politika faizi geçerli” dedi.
Sağlam, yazısında şunları kaydetti:
“KKM’de yüzde 25 faiz uygulayan bankalar, döviz bazlı KKM’den dönüşlerde, döviz hesabı caydırıcılığı nedeniyle tasarruf sahiplerine en yüksek faizi vermek zorunda kalıyor. Bu tür TL hesaplarında faizin yüzde 50’ye kadar çıktığı görülüyor. TL bazlı KKM hesap sahipleri ise zaten TL mevduat eğilimi olan yani TL’ye daha kolay dönebilecek tasarruf sahipleri. Bu nedenle bunlara önerilen TL faiz oranı, bir kademe aşağıda yüzde 40-45 arasında oluyor. Bunun yanında zaten TL mevduatı olan tasarruf sahiplerinin aldığı faiz oranları da arttı ama yüzde 30-35 arasında bir faiz oranı ile bunların TL hesapları devam ettirilmeye çalışılıyor.
Tabii ki bu 4 farklı faizle birlikte tasarrufun büyüklüğüne göre bankaların ödediği faiz oranları da değişiyor. Yüksek miktardaki tasarruflara TL ‘de olduğu zaman, normal uygulanan oranların 3-5 puan üzerinde faiz uygulanabiliyor.”